O țară, 3 limbi vorbite oficial, o faimoasă fabrică de ciocolată, Alpii și magazine probabil cu cele mai bune ceasuri din lume. Cam așa am descrie cu toții Elveția dacă am face un exercițiu de memorie.

Cert este că țara aceasta înseamnă mult mai mult. Pe de o parte unele lucruri  le putem  încadra  în categoria curiozităților iar altele în cea a lucrurilor ciudate.

Locuind aici de aproximativ  2 luni de zile, inevitabil am aflat diverse lucruri despre oameni sau obiceiuri locale. Unele dintre ele le știam dinainte să ajung aici, altele au ajuns la mine prin diverse metode.

Și pentru că îmi place să fiu la zi cu cele mai interesante lucruri despre locurile pe care le vizitez sau  locuiesc, iată ce am descoperit despre Elveția :

1. În orașul Zug ce aparține cantonului cu același nume se câștigă în medie 230 euro/zi. Este orașul unde sunt cele mai mari prețuri și unde doar cei care câștigă aproape de jumătate de milion de franci pe an pot rezista acestui nivel de trai. Motivul este că aici se află sediile unor multinaționale care au investit în ultimii ani, deci afaceri de miliarde de dolari.

2.Dacă îți cumperi casă în Elveția ești obligat să cumperi și un buncăr deoarece aproape fiecare clădire de locuințe deține un astfel de loc. În cazul unui război se pare că Elveția poate să își adăpostească astfel toată populația țării.

Dietikon, Canton Zurich

3.În unele cantoane locatarii blocurilor sunt obligați să cumpere același preș pentru ușa de la intrare.

4.Elvețienii își spală rufele după un program bine stabilit, cu programare în subsolul blocului.Aici se află o încăpere foarte curată și bine pusă la punct unde se află o listă pentru programare, mașina de spălat și uscătorul. Dacă blocul are o capacitate mai mare, fiecare apartament ar însemna să folosească mașina de spălat o dată  la două săptămâni. Într-un astfel de bloc locuiesc și eu. Vestea bună e că dacă este totuși liber în acel interval orar în care dorești să speli, poți face asta fără probleme.

Zurich

5.Reciclarea deșeurilor este sfântă. Există locuri special amenajate precum și zile specifice în care se ridică o parte din gunoi, de exemplu cartonul. Pet-urile și sticla trebuie să fie depuse de fiecare cetățean în locurile amenajate așa cum trebuie cumpărați saci speciali pentru gunoiul menjer. În caz contrar amenda depășește 4000 de franci.

6.În unele mall-uri clienții se pot plimba cu căruțul de cumpărături prin toate magazinele. Nu este de mirare să vezi un coș plin de alimente cum tronează în mijlocul unui magazin de îmbrăcăminte. Acest lucru l-am văzut în cantonul Zurich, zona Spreitenbach, mall Tivoli.

7.În orașul Luzern locuitorii pot merge cu feribotul, de pe un mal al râului pe celalalt, după un program special, asemănător cu cel al transportului în comun.

Luzerne
Râul Luzerne

Bunătăți din ciocolată

8.Elvețienii sunt obligați de guvern să încheie o poliță de asigurare pentru bicicletă. De asemeni sunt obligati să poarte la ei un document care să ateste că au asigurare, în caz că poliția le cere acest lucru.

9.După ora 22:00 liniștea este sfântă. Dacă există cineva dornic să o strice atunci poliția își face treaba foarte bine, atât de bine încât nu îți vei fi dorit să faci asta.Amenda este usturătoare.

10.Elvețienii nu pot pune orice nume copiilor lor. Acest lucru trebuie făcut după o listă aprobată în prealabil.

Cam acestea sunt acele câteva lucruri interesante și ciudate în același timp, despre Elveția. Însă cu toate acestea va rămâne țara cu cel mai mare nivel de trai, cu speranța cea mai mare de viață și personal adaug, după cele trăite aici, țara cu un grad de civilizație foarte ridicat.

Dacă încă nu ai pus încă pe listă Elveția ca destinație de vacanță, grăbește-te să o faci, va merita foarte, foarte mult.

Dacă ti-a plăcut articolul, aștept să îmi spui asta într-un comentariu sau să lovești cu putere butonul de like… și share dacă ti-a mai rămas timp 😀

See ya!

Author

10 Comments

 1. Cate lucruri interesante ne spui tu aici! Exceptand strictetea reciclarii deseurilor, nu stiam de nici unul din ele. Faza cu buncarul e tare de tot, iar in Zug chiar m-as stabili
  Am fost in Elvetia si mi-a placut foarte mult tara 😍

  • Madalina Reply

   Intre timp am mai decoperit si altele insa nu sunt sigura de veridicitatea lor.Una ar fi ca in caz de razboi Elvetia isi poate transforma autostrazile cu parapetii mobili pe care ii are in piste de aterizare sau ca tunelurile pe care le detine in zona granitei au un sistem automat de acoperire a gaurii de iesire, asta tot in caz de razboi 🙂

 2. Eliza Violeta Drutu Reply

  N-am ajuns prin Elveția, dar parca mi-ai facut pofta de plimbare pe acolo. Loved the post 🙂

  • Madalina Reply

   Cu incredere iti recomand macar o data sa iti petreci vacanta aici.Va merita! 🙂

 3. Wow! Super interesant de stiut, in special punctul 10…imi aminteste de o intamplare povestita recent de mama mea care lucreaza intr-un spital pe parte administrativa, despre niste parinti nehotarati in legatura cu numele copilului proaspat adus pe lume. Au reusit sa ajunga intr-un final la un nume deosebit: Deniro Vasile :)) Cred ca avem si noi nevoie de o astfel de lege.

  • Madalina Reply

   Asta da intamplare amuzanta!
   In cazul asta si eu cred ca ne-ar ajuta o astfel de lege :))

 4. Foarte interesant articolul. Mi se pare foarte interesant punctul 5 si sper sa ajungem si noi aici la o constientizare mai mare a nevoii de reciclare. Cat despre punctul 10, sunt de acord ca poate ar trebui sa fie o lege asemanatoare si la noi. 🙂

  • Madalina Reply

   Multumesc! Da, de acord pt punctul 10 😁

Write A Comment

* Checkbox GDPR is required

*

I agree

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.