- MY DREAMS

7 obiceiuri deprinse când ești expat în Elveția

De fiecare dată când călătoresc într-un loc nou abia aștept să văd cu ce mă va surprinde. În afară de peisajele uimitoare sunt atentă să observ oamenii și obiceiurile lor. Dar când devin parte dintr-o nouă comunitate,  învăț multe despre cultura ei și bineînțeles  îmi doresc să o înțeleg, doar ce sunt un nou membru gata să se adapteze noului stil de viață!

Aș putea spune cu toată tăria că experiența de 3 luni de zile din Elveția, devenise un stil de viață. Unul în care m-am regăsit într-totul, unul pe care nu îl mai adoptasem niciodată dar unul care mi-a dat tot ritmul peste cap.

Să locuiești oriunde în Elveția presupune:

1.Să reciclezi selectiv atât de bine încât face parte din atribuțiile tale zilnice. Îți intră în sânge să faci asta și te simți bine, știi că vei contribui într-un sens pozitiv la dezvoltarea ta și bineînțeles a  comunității în care trăiești.

2. Te bucuri de mediul în care trăiești atât de mult încât ți se pare o banalitate ca într-o zi să nu mai vezi sutele de bărci ce stau frumos ancorate la malul vreunui lac sau să nu mai poți admira crestele de munte vizibile din majoritatea orașelor țării. Nu mai zic ce senzație este când locuiești într-un oraș de munte. Luzern este chiar de senzație. Aici poți citi mai multe.

3.De mici am tot învățat ce înseamnă să fii politicos însă în această țară i-am redescoperit sensul. Mulțumesc, primești orice faci. Îl vei da și tu înapoi căci nu poți altfel. Dar ce este marcant este tocmai naturalețea cu care elvețienii o fac. Le mulțumesc pentru că mi-au readus aminte că așa se procedează într-o țară civilizată.

4. Mersul cu trenul este ceva obișnuit fie că parcurgi distanță 30 de km, fie una de 5 km. Oriunde alegi să pleci, mersul cu trenul este prima opțiune. Este așa de bine pus la punct încât șansele să întârzie sau să existe vreo problemă sunt aproape 0.

5. Îți intră în ritm să te uiți la ceas…undeva pe vreo clădire sau turn de biserică. Telefonul sau ceasul de la mână devin opțiunea numărul doi.

6.Nu mai sezisezi clopotele bisericilor care de altfel bat în orice oraș vei merge, cred că și în vârf de munte. Bat atât de des într-o singură zi încât devii imun la un moment dat.

7.Grüezi în sus, Grüezi în jos. Salutul zilnic al elvețienilor îți intră în reflex fie că vrei, fie că nu vrei.

Acesta este unul din articolele despre Elveția, țara care m-a cucerit și în care aș trăi până la adânci bătrâneți.

Voi mai scrie despre această țară și de fiecare dată te voi îndemna același lucru :pune-o pe lista ta de călătorii, dacă nu ai făcut-o încă.

Până atunci ne revedem pe facebook și pe instagram.

Pe curând!

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

* Checkbox GDPR is required

*

I agree

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.