Am văzut multe locuri care îți taie respirația însă unul dintre ele m-a impresionat cu adevărat.Nu știam de existența lui înainte. Însă ce mi se pare chiar interesant atunci când pornești  într-o călătorie este să îți dai seama că descoperi și alte locuri pe care la început nu le aveai pe listă. Și uite așa se crează alte și alte povești care se lipesc de inima ta ca timbrul de scrisoare așa cum mi s-a întâmplat mie cu Montserrat.

Martie 2016, îmi plănuiesc o minivacanță în Spania cu scopul de a vizita în primul rând Barcelona.Aici am scris mai multe despre această experiență.

A fost o vacanță scurtă cu un buget restrâns dar cu un singur obiectiv: să vizitez acest oraș extraordinar în doar patru zile. Împreună cu cea mai bună prietenă îmi rezerv bilet de avion cu direcția Spania.

Pentru că îmi place să mă „complic” câteodată când vine vorba de călătorit am decis ca nopțile să ni le petrecem într-un orășel apropiat Barcelonei, Manresa. Seara ne bucuram de ospitalitatea unei cunoștințe la care am decis să mergem însă ziua eram nevăzute. Barcelona era străbătută în lung și lat.

Atunci când merg să văd un loc nou mă interesează foarte tare să aflu tips-uri de la localnici despre ce pot face sau ce este cel mai interesant lucru de văzut, să iau pulsul locului respectiv. Chiar dacă mă pregătesc și eu dinainte, am descoperit că asta face călătoria mai frumoasă și poți avea cu adevărat  surprize plăcute.

Cu o zi înainte de întoarcerea noastră acasă aflăm că este de neratat muntele Montserrat cu ale lui așezări monahale. Ce-i drept după un search pe google și câteva sfaturi de la cunoscători plecăm să vedem și noi ce este atât de special la locul ăsta.

Muntele Montserrat 
Telecabina care urca până la 720de metri înălțime

Bineînțeles în plină vară dăm piept cu o mulțime considerabilă  de oameni care așteptau  ca și noi să urce cu telecabina la 720 m unde se afla, spre surprinderea, mea un orășel.

După câteva minute în șir urcând de-a lungul muntelui ajungem în vârf și luăm la pas toate străduțele.

Ce este impresionant la acest loc este chiar muntele format din coloane bazaltice și peisajul  cu toate văile care îți taie respirația.

Anexele mănăstirii Montserrat 
Loc amenajat special pentru a admira priveliștea de jur împrejur
La pas pe străduțele înguste înconjurate de ziduri înalte

De fapt odată ajunse acolo descoperim că toti cei care se îndreptau cu atâta frenezie către acest munte o făceau cu un motiv specific. Acest loc este considerat de catalani, muntele lor sfânt și merg să viziteze mănăstirea cu același nume.

Pe scurt, îți spun ce m-a impresionat pe mine la acest loc și de ce merită vizitat.

 1. Dacă ești iubitor de munte, unul diferit, mai puțin falnic ce-i drept decât al nostru lanț Carpatic dar cu farmecul lui aparte, poți alege acest loc,vârful maxim în care poți ajunge este 1230 m și se fac trasee ușoare către el .
 2. Poți rămâne peste noapte dacă vrei, ai aici hotel și restaurante la discreție.
 3. Pentru un fotograf pasionat de peisaje ca acestea o zi este suficient să îți creezi propriul album cu amintiri.
 4. O plimbare cu funicularul de la baza muntelui până în vârf este un must însă trebuie să fii obișnuit cu adrenalina și să iei în considerare că plimbarea aceasta este asemănătoare cu un carusel.
 5. Dacă ești în căutare de liniște, multă liniște, aici vei găsi din plin.
Vedere Catalonia
Una din fațadele mănăstirii
Vitralii-Interiorul Basilicii
Grota cu lumânări

În cazul în care deja vrei  să pui pe lista ta de călătorii și această destinație trebuie să știi că poți ajunge la Montserrat chiar și cu mașina, pe drumul  asfaltat  ajungi la destinație în timp util și poți admira peisajul și caprele care stau cocoțate pe stânci.

De obicei în călătoriile mele îmi propun să vizitez locurile pe care le am în minte demult timp și să trec apoi la altă destinație și tot așa. Rareori mă reîntorc în același loc tocmai pentru că vreau să ating ceea ce mi-am propus iar atunci când găsesc un loc special ca acesta încep să  mă gândesc și la o a doua vizită.

Întotdeuna am fost atrasă de locurile care îmi dau sentimentul de acasă și liniște de aceea am grijă ca lista cu astfel de locuri să fie din ce în ce mai lungă.

Ție ce loc din această lume ți-a dat sentimentul că ești acasă?

Author

2 Comments

 1. Montserrat era pe lista noastra cand am ajuns in Barcelona, dar nu am mai apucat sa ajungem. Orasul avea prea multe atractii iar noi prea putin timp. Arata minunat din pozele tale si daca mai ajungem odata prin zona sper sa nu il mai ratam

  • Madalina Reply

   Este intr-adevar un punct de bifat daca vei mai calatori in zona Barcelonei.
   Pe mine m-a cucerit din prima clipa! 🙂

Write A Comment

* Checkbox GDPR is required

*

I agree

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.