Să fiu plecată de acasă, în ultimii doi ani de zile cel mai mult, nu este foarte ușor deoarece sunt încă persoane apropiate de sufletul meu cărora le simt lipsa. Însă locurile pe care le văd, oamenii noi pe care îi întâlnesc  reușesc să mai compenseze din dorul de casă.

Mâine voi avea o lună de zile de când am ales Elveția ca o nouă destinație însă pentru mine pare că ar fi trecut mult mai mult.

Momentan sunt un călător pasionat dar și cu un alt job la purtător care mă duce în diverse locuri. Acum este despre Elveția, în viitorul apropiat nu știu despre ce va fi vorba.

Cert e că după întoarcerea din Gran Canaria în Martie, anul acesta, dar și după o încercare eșuată de a face ceva constructiv în România, gândul meu următor a fost să….fug cât mai departe către alte mări și țări 🙂 Ce mă impulsionează să tot plec și să tot plec este lumea asta mare atât de frumoasă pe care vreau să o descopăr din ce în ce mai mult.

În acest articol vreau să îți împărtășesc primele mele impresii despre Elveția dar cu accent pe orașul Zurich și împrejurimile lui.

Prima zi în Elveția m-a lăsăt cu gura căscată. După un drum de 15 minute cu trenul până în gara principală din Zurich, am început să iau la pas străduțele în speranța că o s-o găsesc pe cea la care trebuia să ajung. Inițial când am văzut cât de mare este gara am crezut că m-am teleportat direct la aeroport 🙂 Teama era că după ce să ies la suprafață clar o să mă rătăcesc. Nu a fost deloc așa deoarece punctele principale ale orașului se află de-a lungul râului Limmat deci  a fost mai ușor decât îmi închipuiam eu.

Așadar, ce mi-a plăcut foarte mult din prima clipă a fost aspectul frumos al orașului, totul fiind foarte “aranjat”, curat cu un plus adus de clădirile orașului vechi ce te poartă în alte timpuri.

Râul Limmat

1.Multiculturalitatea. Elveția este un punct de atracție pentru toată lumea deoarece este o țară cu un nivel de trai foarte ridicat.Vei întâlni oameni de pe toate continentele unii în vacanță, alții stabiliți deja aici care au creat adevărate comunități.

De asemeni dacă te pricepi la germană vei fi iubit de localnici iar dacă nu știi, te vor întreba ei dacă poți să vorbești. Și dacă nu vorbești  deloc dar vrei să te faci plăcut, încearcă să mai articulezi un cuvânt sau două la pachet bineînțeles cu „nu mă pricep bine dar acum încerc să învăț” și vei primi în schimb un zâmbet larg. Funny este când nu știi să vorbești dar înțelegi cât de cât ce vrea interlocutorul să îți zică.Cum este posibil? Multe cuvinte, fonetic, se aseamănă cu cele din lb engleză.

Celebra stradă Bahnhofstrasse

2.Stilul vestimentar adoptat în combinație cu nelipsita bicicletă. Ador să văd doamnele îmbrăcate casual /elegant pe bicicletă sau domnii la costum și cravată.Elvețienii sunt iubitori ai mersului pe bicicletă dovadă stau zecile de parcări special amenajate atât în fiecare cartier precum și în centrul orașului.

3.Prânzul luat pe marginea râului. Mulți dintre cei care lucrează în centrul Zurich-ului la pauza de prânz ies fiecare după bunul plac, fie la restaurant, fie își iau mâncare și în compania lebedelor de pe Limmat își iau prânzul. I do that too and I looove it ! 

Cea mai plăcută companie în timpul prânzului

4.Politețea de care dau dovadă elvețienii. Orice ai discuta cu ei imediat vei observa  un anumit tip de eleganță care te impinge și pe tine să îți mai încetinești ritmul și să sorbi fiecare clipă pe care o trăiești. Aici oamenii sunt calmi și cred că fericiți…mulți dintre ei merg cântând pe stradă 🙂

5.Orașul vechi al Zurich-ului. De când mă știu mi-au plăcut orașele tip oldstyle cu străduțe mici, înguste pavate în același stil mai vechi. Aici am găsit o parte din iz-ul Brașovului, Sighisoarei sau Sibiului. O minunăție!!

Orașul vechi

6.Mersul trenurilor. De când acesta a devenit principalul mijloc de transport la care apelez în fiecare zi, pot spune fără ezitare că nici ceasul meu nu este așa de exact precum este orarul trenurilor. Când crezi că de data asta o dau și ei în bară și întârzie puțin, surprizăăă apare în gară exact cu un minut înainte de plecare, timp suficient să fie în parametrii și să ajungă la destinație așa cum era prevăzut.

Gara Dietikon

7.Dietikon este un orășel care face parte din cantonul Zurich. Este micuț și primitor și el străbătut de același râu numai că aici ai parte de o priveliște formidabilă. Parcul care înconjoară o parte din râu este loc de relaxare pentru localnicii care preferă ca în zilele cu soare să își scoată pe apă saltelele gonflabile. Astfel că a devenit deja un sport local de duminică.  

Tramvai pe străzile din Dietikon
Dietikon
Bloc de locuințe
Zona parcului din Dietikon

Pentru început acestea sunt primele mele impresii despre o parte din ceea ce a înseamnat pentru mine Elveția în această lună de zile. Curând revin și cu alte povești despre acest loc.

Dacă și tu ai avut o experiență în Zurich sau oricare alt canton, cu drag aștept să citesc și alte impresii.

Pe curând !

 

Author

2 Comments

  1. Georgiana Reply

    Frumos! Prietenul meu si cu mine stam in Elvetia de un an si 8 luni si inca suntem șocați de majoritatea lucrurilor de aici. Dar peisajul e de vis oriunde te-ai uita, fie ca mergi cu masina pe autostrada, cu trenul sau pe jos pe stradutele oraselor. Dintre orasele vazute pana acum, Lucerna mi se pare cel mai frumos, urmat de Lugano, in partea italieneasca.
    Sedere placuta in frumoasa tara a cantoanelor! 🙂

    • Madalina Reply

      Sunt total de acord cu tine Georgiana. Exact asta este si parerea mea, oriunde iti muti privirea vei ramane uimit de frumusetea locurilor.Inca nu am ajuns in zona de sud dar am de gand sa merg. Sedere placuta si tie 🙂

Write A Comment

* Checkbox GDPR is required

*

I agree

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.