- MY DREAMS, ROMÂNIA FRUMOASĂ

România Frumoasă – Happy Place și colțul de rai al Bucovinei

Deseori am auzit sintagma <colț de rai> atribuit Bucovinei. Azi Nina Morariu ne duce într-o plimbare în acest tărâm frumos. De altfel pe Nina o găsiți pe blogul său Happy Place  unde scrie cu pasiune despre locurile în care a călătorit.

“Atunci când am fost invitată de Mady să scriu despre un loc din România care m-a impresionat și pe care l-aș recomanda, am reflectat puțin la această alegere și am realizat că îmi este foarte greu să mă limitez la un singur loc.

Prin gând îmi treceau parcă, ca într-un slideshow, imagini cu priveliști din toate colțurile țării – de la soarele scăpărând printre brazi și o mare de verde infinit în frumoasa Bucovina, la bustul lui Decebal de la Cazane, castelele de poveste din Valea Zânelor și până la satele tradiționale transilvănene. Și pentru că imaginea de mai jos a fost prima care mi-a apărut în minte, astăzi vă scriu despre Bucovina.

Bucovina, Photo credit: Alexandru Lates

Indiferent de anotimpul în care o vizitezi, Bucovina este un tărâm magic, care te va surprinde cu priveliști muntoase spectaculoase, case tradiționale, obiceiuri păstrate din moși-strămoși și oameni calzi. Cel mai frumos traseu înspre Bucovina este cel venind dinspre Bistrița și trecând prin Pasul Tihuta din Munții Bârgăului. Priveliștile oferite de soseauna aflată la 1201 m înălțime sunt inegalabile!

Odată ajuns în Bucovina, te așteaptă să le vizitezi: Vatra Dornei, Gura Humorului, Suceava, cât și toată suita de mânăstiri datând din secolul XV-XVI: Moldovița, Sucevița, Humor, Putna – unde este înmormântat domnitorul Ștefan cel Mare, Voroneț – cu celebrul ei albastru de Voroneț, o culoare unică în lume, care nu s-a șters de-a lungul timpului și a cărei rețetă nu este cunoscută.

Mânăstirea Voroneț, Photo credit: Ciprian Olaru

Vatra Dornei, numită și “Perla Bucovinei” este o stațiune balneară cu un vechi renume, datorat izvoarelor de apă minerală din zonă-preferatul meu este cel cu apa “feroasa”, având un gust puternic mineralizat, unic.

Parcul natural din centrul stațiunii, renumit pentru veverițele sale, precum și cazinoul amintesc de faimoasele stațiuni balneare din vestul Europei. Cazinoul din Vatra Dornei a fost construit între anii 1896-1898 în stil eclectic, cu unele note ale Renașterii germane, semănând din punct de vedere arhitectonic cu Cazinoul din Baden.

În interior se aflau trei policandre de cristal de Murano, la început cu lumanări, apoi cu becuri. Deși aflat în continuă degradare de ani buni din cauza neînțelegerilor dintre instituțiile statului, vestea bună este că acesta urmează să fie renovat în anii care vor urma și transformat în centru de expoziții și spectacole.

În parcul central puteți găsi Catedrala “Sfanta Treime”, Pavilionul Japonez și patinoarul. Ar fi bine să aveți în buzunar pitite niște nuci pentru întâlnirea cu Mariana – una din multitudinea de veverițe care își au casă aici.

Pavilionul Japonez, Photo Credit: Cezar Suceveanu

Pe timp de vară, pasionații de trasee montane pot alege între numeroasele trasee din Zona Dornelor: Munții Călimani, Rarău, Giumalău, Bistriței, Suhard, Vf. Oușorul.

Planifici să vizitezi Bucovina iarna? Trebuie să știi atunci că în zonă se găsesc și pârtii de ski de o calitate excelentă – atât la Vatra Dornei, cât și la Gura Humorului. Obiceiurile vechi din moși-strămoși sunt în Bucovina la ele acasă, astfel încât în preajma sărbătorilor de iarnă poți întâlni oricând în drumul tău colindători îmbrăcați în straie tradiționale bucovinene.

Alte obiective turistice pe care le poți adăuga pe lista de must-see pentru vacanța în Bucovina sunt: Cetatea de Scaun a Sucevei, Castelul lui Dracula, Mocăniță Huțulca Moldovița, iar dacă drumul tău duce înspre sud, imediat după ce ieși din zona Bucovinei, poți găsi Cetatea Neamțului, mănăstirile Agapia și Văratec.

Cetatea Neamțului

Dacă încă nu ai vizitat Bucovina, îți recomand din inimă să îți rezervi următoarea vacanță în zonă. Vei descoperi o Românie frumoasă – incredibil de frumoasă!”

Sunt întru-totul de acord, România noastră este frumoasă și trebuie vizitată neapărat, vei descoperi multă, multă frumusețe… în tot!

Te invit să descoperi mai multe despre proiectele Happy Place pe pagina de Facebook și Instagram.

O dată cu acest articol minunat despre Bucovina închei seria articolelor guest intitulate România Frumoasă. Am început această serie de articole cu un singur gând și anume de  a redescoperi prin ochii altor visători ca și mine frumusețea ce sălășuiește în fiecare loc din România.

Acest mini proiect mi-a deschis apetitul pentru a căuta constant, locuri minunate ceea ce înseamnă că te aștept și pe tine să îmi scrii dacă simți că este vreun loc din țara noastră care merită lăudat, povestit după și numai după cum tu l-ai perceput și simțit.

Pe curând!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Checkbox GDPR is required

*

I agree

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.