Astăzi dăm o tură pe cel mai frumos drum din lume și anume Transfăgărăşan. După cum îți spuneam am inclus în categoria România Frumoasă câteva articole despre locurile minunate ale țării noastre.Deși am văzut acest loc acum câțiva ani, în acest articol nu eu sunt cea care vă va povesti despre el deoarece am găsit omul potrivit care să facă asta. 🙂

Astăzi mergem pe Transfăgărășan cu Eugen Demeterca.

“Ne place să facem topuri: cine e cea mai frumoasă, cine e cea mai deșteaptă, cine e cea mai devreme acasă…

Astea-s topuri pentru noi. Adică noi, bărbații.

Dar și femeile au topurile lor. Altele! Că doar de aia-s femei, să nu fie de acord cu bărbații, corect? 😀

Tot așa și munții au clasamentele lor. Sau, mai bine zis, le avem noi pentru ei, că lor nu le pasă de ce credem când își văd netulburați de treburile munteşti.

Iar la noi în țară, în vârful topului cu munți stă Făgărașul, care privește cu înțelepciune de la cea mai mare înălțime peste… cei care se gândesc la topuri.

La un moment dat, prin anii ’70, o furnică comunistă din Scornicești a fost revoltată de atâta măreție și și-a spus în barbă, cu “r” moale:

-Crezi că ești mare și tare?! Lasă că te îmblânzesc eu cu o șosea!

Dar furnica comunistă a fost  șmecheră și i-a trimis pe alții să se înfrunte cu mândrul munte. Doar nu era proastă să scoată castanele din foc chiar cu mâna ei!

Și-au ajuns acolo alte furnici care s-au luat cu nerușinare în piept cu semețele culmi. Chiar dacă aceste furnici erau prea mici și prea neimportante ca muntele să-şi bată capul cu ele, din când în când mai reușeau să-l gâdile pe ici pe colo și-i făceau stâncile să râdă exploziv. S-a simțit bine Făgărașul în momentele alea dar nu și-a dat seama că unele pietre ajungeau chiar peste lucrătorii înverșunați.

Statisticile oficiale ne spun că 40 de oameni si-au pierdut viețile în patru ani de zile dar lucrătorii care-au supraviețuit spun c-au fost mult mai multe. Spre 400!

A fost un efort extrem care numai în România furnicilor comuniste a putut fi făcut.

Sau îi vezi pesedeii de azi în stare de aşa ceva? 😀

Dar rezultatul acelor eforturi supraomeneşti a fost pe măsură. S-a născut pe pantele munților o panglică de asfalt care-ți taie răsuflarea și-ți încântă ochiul: Transfăgărăşanul!

Transfăgărășan

Hopa! Dar ce-am făcut? Că nu se vede nicio minunăție…

Asta pentru că n-am pus fotografia de la locul potrivit! 🙂

Vara Transfăgărășanul este un adevărat spectacol al naturii

Ei, parcă-i un pic altceva, așa-i?

Da, așa îți taie răsuflarea Transfăgărăşanul, adică drumul care traversează Făgărașul și care se laudă cu 92 de kilometri de asfalt care fac legătura între Muntenia și Ardeal.

E al doilea cel mai înalt drum de la noi din țară după Transalpina, și ajunge la o altitudine de 2042 de metri.

De sus la lacul Bâlea,  serpentinele te hipnotizează iar ochii intră într-o stare de exaltare care te lasă să spui doar ce-a spus Jeremy Clarkson, celebrul prezentator al emisiunii “Top Gear”:

-Ăsta-i cel mai frumos drum din lume!

Și așa e!”

 Lacul Bâlea
Transfăgărășan
Zona  Lacului Bâlea
Flora alpină
Stiai că pentru realizarea drumului au fost dislocate milioane de tone de rocă pentru care s-a folosit 6520 tone de dinamită?

 Cu Eugen poți face cunoștință pe  Facebook, Instagram și bineînțeles pe blogul blogul său personal. Scrie cu o psiune nebună despre locurile care i-au încântat privirea. 🙂

Dacă ți-a plăcut articolul de azi poți da un share și lăsa un comment în care să îmi spui dacă și tu  ai văzut Transfăgărășanul.

Pe curând!

 

Author

3 Comments

  1. Ce frumos! Mi-am tot propus sã ajung pe Transfăgărãșan, dar nu mi-a ieșit! Sper ca anul acesta sã-l bifez! 💚

    • Madalina Reply

      Lavinia, eu l-am vazut o singura data si de atunci mereu sunt cu gandul de a reveni. O sa iti placa. O sa te simti minunat acolo sus 🙂

  2. Pingback: Fotografia – pasiune la rang de artă cu Eugen Demetercă | Around My Dream

Write A Comment

* Checkbox GDPR is required

*

I agree

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.